Jaký byl župní Zálesácký závod zdatnosti v Mochově? PDF Tisk Email

Zpráva o konání župního Zálesáckého závodu zdatnosti Orlické župy v lese Mochov, České  Meziříčí 22.4.2017

V Mochově, nejseverněji položeném českém lužním lese, drobně pršelo, když se scházeli rozhodčí a přijížděli první závodníci k župnímu Zálesáckému závodu zdatnosti. Počasí se však naštěstí umoudřilo a pro závod nastalo ideální počasí.

Sjelo se 101 závodnic a závodníků z oddílů T.J. Sokol Nový HK, z Pražského Předměstí, Vamberka, Týniště n.Orl., Potštejna a Českého Meziříčí. Na vzájemné soutěžení se připravily a těšily děti všech věkových kategorií od předškoláků po dorostence.

 

 

Pravý zálesák musí být nejen fyzicky zdatný a rychlý, měl by být také odvážný a nebát se překážek, měl by znát svoji vlast, vyznat se ve hvězdách, poznat rostliny a živočichy, umět si poradit s pilou a sekerou a dokázat pomoci raněnému kamarádovi. K přežití v přírodě se hodí umění signalizace, orientace a rozdělání ohně. Sokolové by měli znát i svoji historii a současnost, aby na ni dokázali být hrdí.

Všechny tyto dovednosti a znalosti, kromě rozdělání ohně z důvodu promáčeného lesa, prokazovaly tříčlenné hlídky na náročné trati lesními cestičkami i samotným, téměř pralesním porostem Mochova.

Cestou překonávaly i momentálně vyschlé slepé rameno řeky, mohly obdivovat staleté duby, živé dravé ptáky na stanovišti ZOOLOGIE a z bezpečné vzdálenosti je jistě sledovalo stádo našich srn a ostatních plachých živočichů Mochova.

 

 

O kvalitní přípravě a o tom, že sokolské zálesáctví probíhá v duchu " kalokaghatia" (antické řecké přesvědčení o tom, že krásné a dobré, tělesná krása a ctnost patří k sobě) svědčí výkony všech závodníků, které se od sebe lišily jen nepatrně. Můžeme s uspokojením konstatovat, že naše děti se ve světě neztratí a přežijí i v drsné přírodě. Potěšilo nás přední umístění našich závodních hlídek. V hlavní kategorii staršího žactva se umístila děvčata Ema Křečková, Michaela Gašparíková a Denisa Syrovátková na 1. místě. V mladším žactvu obsadila úspěšné a nadějné 3. místo děvčata Karolína Janusová, Julie Juhaňáková a Nela Šmákalová.

Také předškoláci se předvedli v tom nejlepším světle.1. místo obsadili František Hlávko, Sabina Hlávková a Ester Petřáková a 2. místo vybojovala hlídka Nely Havlíkové, Eleny Černé a Sophie Pohlové.

 

 

Pro vítězné hlídky obstarala Orlická župa medaile, putovní buzoly, sekyrku a diplomy. Díky finanční podpoře obce České Meziříčí, místnímu cukrovaru a několika místních podnikatelů obdrželi věcné a sladké ceny nejen vítězové, ale i všichni závodníci.

Župní zálesácký závod zdatnosti byl velkým sportovním zápolením Orlické župy, navíc i společenskou událostí obce. Závodníky přivítal  starosta Českého Meziříčí Ing. Milan Žďárek, přítomni byli i ostatní zastupitelé obce a pozdravila je starostka TJ. Sokol Vlaďka Černá, která se navíc postarala o občerstvení.

 

Děkujeme Ing. Martinu Bašovi za  to, že nám poskytl les Mochov a zázemí v krásné myslivně. Pomoc na stanovištích nám ochotně nabídli všichni, které jsme o ni požádali: místní spolky, občané, přátelé i rodinní příslušníci.

Děkujeme maminkám, které upekly koláče a které pomohly s příjezdem závodníků, fotografu p. Poskočilovi a všem ostatním, kteří se podíleli na zdárném průběhu této užitečné akce pro děti.

 

Sokolskému zálesáctví NAZDAR!


Jana Piskáčková

náčelnice TJ.Sokol

České Meziříčí


Foto: Jiří Poskočil, více foto zde >>